Tarteletki z jabłkami i bezą

Propozycja na weekend … tarteletki z kruchego ciast … wypełnione pysznym farszem z prażonych jabłek i masy orzechowej  … uwieńczone chrupiącą bezą. Polecam!

tarteletki z masą orzechową i bezami (21)tarteletki z masą orzechową i bezami (19)

Składniki na kruche ciasto (na ok. 12 sztuk)

300 g mąki pszennej tortowej

200 g masła

2 żółtka

szczypta soli

Składniki na farsz

3 jabłka

1 łyżka masła

2 łyżki cukru trzcinowego muscovado

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka malinowej nalewki lub innego mocnego alkoholu

12 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzechów (użyłam Helio)

Składniki na bezę:

4 białka z jajek

szczypta soli

150 g cukru

Wykonanie jabłkowy farsz:

Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy w plasterki ok. 1cm grubości pozbawiając każde jabłko gniazd nasiennych.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy jabłka i dodajemy cukier oraz cynamon, wlewamy nalewkę. Całość mieszamy i prażymy, jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.

Wykonanie ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i  przekładamy do foremek. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.

Wykonanie beza:

Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, odstawiamy.

Na podpieczony spody wykładamy po łyżce masy orzechowej i jeszcze ciepłe podprażone jabłka. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką wyciskamy bezę.

Tarteletki wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C (z termoobiegiem) i pieczmy przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 20 minut. Ciastka studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego!
tarteletki z masą orzechową i bezami (3)

Jedna odpowiedź na „Tarteletki z jabłkami i bezą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa