Tarta z łososiem i szpinakiem (zapiekana w beszamelu)

Tarta ze szpinakiem i łososiem zapieczona pod warstwą beszamelu. Doskonała przekąska na sylwestrowy wieczór.

tarta z łososiem (10)

Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):

300 g mąki pszennej

200 g masła

1 jajko

szczypta soli

Składniki farsz:

½ kg filetu z łososia

1 opakowanie świeżego szpinaku

Sos beszamelowy:

50 g masła

50 g mąki pszennej

500 ml mleka

sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

3 łyżki świeżo startego sera (Parmezan lub Grana Padano)

Wykonanie ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i  przekładamy je do formy nakłuwając widelcem.  Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Wykonanie farsz:

Łososia solimy i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Szpinak myjemy, osuszamy i odrywamy łodyżki. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię mieszając do czasu, aż zwiędnie. Na podpieczonym spodzie tarty rozkładamy kawałki łososia i szpinak. Odstawiamy.

W małym rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy zimne mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy na tartę zalewając nim łososia i szpinak. Wierzch posypujemy startym serem.

Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

tarta z łososiem (46) tarta z łososiem (48)

Źródło przepisu: „Kwestia Smaku” (z małymi modyfikacjami)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa