Sałatka z amarantusem i musem z pieczonej papryki

Sałatka z amarantusem (5- krotnie bogatszym w żelazo niż szpinak) musem z pieczonej papryki oraz świeżymi warzywami i fetą … podana w słoikach … do zabrania do pracy lub na piknik (jak będzie cieplej ;).

salatka-z-amarantusem-w-sloikach-29salatka-z-amarantusem-w-sloikach-19

Składniki na 3 porcje:

100 g ziaren amarantusa

3 łyżki pasty z pieczonej papryki (na pastę potrzebne będą 3 średnie papryki, ½ papryczki chili, można dąć mniej)

kilka liści ulubionej sałaty

½ zielonego ogórka

1/3  świeżej czerwonej papryki

½ awokado

100 g sera feta

garść pomidorków koktajlowych

Składniki na winegret:

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergina

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki miodu

sól morska, pieprz świeżo mielony do smaku

Wykonanie:

Paprykę myjemy, odcinamy górną cześć z ogonkiem, wyciągamy gniazda nasienne. Papryki spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do miękkości tj. ok .30 -35 minut. (skórka powinna się miejscami przypiec).

Amarantus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wszystkie składniki na winegret umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i energicznie potrząsamy.

Z upieczonych papryk ściągamy skórkę, doprawiamy papryczką chili, odrobiną soli i blendujemy na gładką pastę.

Do słoików warstwami układamy: przestudzony amarantus, pastę z papryki, porwane liście sałaty, pokrojonego ogórka, kawałki awokado, czerwona paprykę, pokrojone w kostkę ser feta i pomidorki koktajlowe.

Sałatkę przed podaniem polewamy winegretem.

Smacznego!
salatka-z-amarantusem-w-sloikach-16
salatka-z-amarantusem-w-sloikach-38

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa