Sałatka Colesław z kukurydzą

Tradycyjna sałatka Colesław z białej kapusty, u mnie w wersji z kukurydzą. Sałatka idealnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych. Polecam, jest pyszna!

IMGP7800

Składniki:

½ główki białej kapusty

½ puszki kukurydzy (w wersji oryginalnej „Colesława” występuje potarta marchew)

½  małej cebuli

1 łyżeczka posiekanego koperku

2 płaskie łyżki cukru pudru

½  łyżeczki soli

½  szklanki majonezu

½ szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Kapustę drobno szatkujemy i oprószamy solą. Przekładamy do większej miski, dodajemy kukurydzę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Do małej miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez, ocet, sok z cytryny, cukier puder, cebulę, pieprz oraz koperek. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i zalewamy kapustę z kukurydzą. Mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa