Puszyste ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem … bardzo puszyste i wilgotne! Pyszne! Polecam na weekendowe piknikowanie :). Może pogoda dopisze …

Składniki:

4 jajka

150 g mąki pszennej

80 g maki ziemniaczanej

150 g cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

120 ml oleju rzepakowego

1 łyżka octu jabłkowego

ok. 370 g rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar myjemy i kroimy ok. 1-2 centymetrowe kawałki.

Tortownicę o średnicy 24 wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier do pieczenia poza obręcz tortownicy. Boki tortownicy smarujemy masłem. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa  paski szerokości nieco większej niż wysokość tortownicy. Papierem wykładamy boki tortownicy przyklejając je na masło. Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąki, z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w trzech partiach cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Pomału wlewamy olej cały czas miksując. Do ubitej masy wlewamy ocet oraz w dwóch partiach wsypujemy (przesiewając przez sito) suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach.

Puszyste ciasto przekładamy do tortownic  na wierzch rozkładamy rabarbar. Ciasto  pieczemy ok.50-55 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasto sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy je z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Ciasto zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i ściągamy papier.

Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

4 odpowiedzi na „Puszyste ciasto z rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa