Porzeczkowa kostka

Porzeczkowa kostka, czyli warstwowe ciasto z czarną i czerwoną porzeczką … biszkoptowy spód a na nim delikatnie kwaśna, orzeźwiająca warstwa z musu porzeczkowego i kolejna, delikatna piankowa warstwa śmietanowa … całość uwieńczona świeżymi owocami czerwonej i czarnej porzeczkami w galaretce. Duże rodzinne ciasto w sam raz na letni lipcowy weekend!

porzeczkowa kostka (2)porzeczkowa kostka (20)

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 20×30 cm):

4 jajka klasy M (w temperaturze pokojowej)

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę porzeczkową:

2 szklanki owoców czarnej i czerwonej porzeczki

1 galaretka o smaku owoców leśnych lub porzeczkowa

300 ml gorącej wody

Składniki na śmietanową warstwę:

500 ml śmietany kremówki 30-36%

5 łyżki cukru pudru, można dać więcej

4 łyżeczki żelatyny

6 łyżeczek zimnej wody

½ szklanki śmietany 30% lub 18%

Składniki na wierzchnią warstwę:

1 szklanka owoców czarnej i czerwonej porzeczki

1 galaretka o smaku owoców leśnych lub porzeczkowa

450 ml gorącej wody

Wykonanie biszkopt forma o wymiarach 20x30cm:

Do mniejszej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wykonanie warstwa porzeczkowa:

Galaretkę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Blendujemy. Przestudzoną galaretkę wlewamy do zblendowanych owoców. Mieszamy i odstawiamy.

Wykonanie śmietanowa warstwa:

Żelatynę przesypujemy do filiżanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. W małym rondlu zagotowujemy ½ szklanki śmietany. Zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie małą trzepaczką do czasu aż cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy, aby mieszanina trochę przestygła. W tym czasie ubijamy śmietanę.

Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder (na tym etapie odkładamy 3-4 łyżki śmietany na biszkopt i smaruj go cienko, tworząc podkład pod porzeczkową warstwę), miksujemy a następnie pomału wlewamy śmietanę z żelatyną. Odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki, aby śmietana zaczęła tężeć.

Galaretkę na wierzchnią warstwę zalewamy gorącą wodą, energicznie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Na biszkopt posmarowany cienko bitą śmietaną wylewamy tężejące zblendowane porzeczki i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Następnie na porzeczkowa warstwę przekładamy sztywną śmietanę. Na wierzch rozkładamy porzeczki i zalewamy tężejąca galaretką. Ciasto wstawiamy jeszcze 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Porzeczkowa kostka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa