Placuszki z ricotty
Mięciutkie, puszyste, pyszne … placuszki z ricotty … idealne na śniadanie dla dzieci i dorosłych 🙂 Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
250 g serka ricotta w kubeczku
2 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
½ szklanki mleka
2 łyżki oleju orzechowego
Dodatkowo:
miód lub syrop klonowy
świeże owoce
Wykonanie:
Jajka miksujemy z olejem i ksylitolem dodajemy ricotte, miksujemy około jednej minuty. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko miksujemy do czasu dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, jeśli takie nie jest dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
Placuszki smażymy na patelni z nieprzywieralną powłoką. Podajemy polane z owocami, polane miodem.
Smacznego!
A czy zamiast ksylitolu może być jakiś inny cukier? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Tak,można wymienić na dowolny słodzik ilość można nawet zmniejszyć jeśli placuszki zamierzamy podawać z miodem lub syropem:)
Dziękuję za szybką odpowiedż. Dziś zabieram się za pieczenie 🙂
Proszę bardzo:-)