Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska doskonała na zimno i na ciepło.

pieczeń rzymska (18) pieczeń rzymska (12) pieczeń rzymska (8)

Składniki:

1,2 kg mięsa wieprzowego (łopatka)

2 małe cebule

2 ząbki czosnku

1 czerstwa bułka

3 jajka

1 łyżka soli

1 łyżka pieprzu lub więcej

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka majeranku

Wykonanie:

Mięso myjemy i mielimy przez maszynkę. Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę ścieramy na tarce lub bardzo drobno szatkujemy. Do mięsa dodajemy jajka, odsączoną z wody bułkę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i przyprawy. Mięso wyrabiamy ręką do czasu aż uzyskamy zwartą masę. Mięso przekładamy do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem formy, dokładnie je ubijamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 60 minut. Pieczeń na wierzchu powinna się ładnie  zarumienić. 

Pieczeń rzymska u mnie w wersji bez gotowanych na twardo jajek w środku. Jeśli jednak chcecie możecie ugotować na twardo 5 jajek, obrać ze skorupek i wcisnąć do mięsa, wierzch przykryć mięsem i upiec w piekarniku.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Pieczeń rzymska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa