Pasztet świąteczny
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
200 g słoniny
500 g wątróbki drobiowej
2 duże cebule
1 czerstwa bułka
2 jajko
3 łyżki majeranku
2 łyżeczki soli
1 – 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Mięso z łopatki, słoninę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnek razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i majeranku, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości na małej mocy palnika. W połowie gotowania dodajemy umyte wątróbki. Gdy mięso zmięknie odcedzamy je z wywaru, zachowując ok. 1 szklankę do namoczenia bułki. Ugotowane mięso, wątróbki oraz cebulę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie razem z bułką, mielimy dwukrotnie przez maszynkę lub blendujemy. Pasztetową masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30- 35 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz