Pasta z topinamburu i białej fasoli

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty bogaty w potas, żelazo oraz witaminę B1 w połączeniu z białą fasolą równie bogatą w potas, a w dodatku wapń i fosfor … razem tworzą zdrowe smarowidło, idealne na kanapki.  Polecam z dodatkiem szczypioru lub ulubionych kiełków.

pasta z topinamburu (7) pasta z topinamburu (16) pasta z topinamburu (3)

Składniki:

500 g topinamburu

1 szklanka ugotowanej białej fasoli

2 łyżki oliwy extra vergine, dałem takiej

1 łyżeczka suszonego cząbru

sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Topinambur obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowany topinambur odcedzamy z wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia przekładamy ugotowaną białą fasolą i topinambur. Dodajemy oliwę, cząber oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa