Pancakes

Na weekendowe śniadania lub szybki deser … puszyste, delikatne placuszki Pancakes (pankejki) … najlepsze ze świeżymi owocami … polane miodem lub syropem klonowym. U mnie już tradycyjnie miodem z mniszka 🙂

Składniki:

2 jajka

¾ szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

miód z mniszka lekarskiego lub syrop klonowy

cukier puder

świeże owoce u mnie truskawki, borówki, jeżyny

Wykonanie:

Do misy mikser wbijamy jajka i wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek oraz sodę. Składniki miksujemy do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.

Placuszki smażymy na suchej patelni z nieprzywieralną powierzchnią.

Podajmy polane miodem lub posypane cukrem pudrem, w towarzystwie ulubionych owoców.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Pancakes”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa