Oliwa z chili i suszonymi ziołami
Domowa oliwa smakowa … pachnąca rozmarynem, pikantna w smaku … idealna do smażenia, sałatek oraz jako dodatek do sosów, dressingów i dipów.
Składniki:
300 ml oliwy extra vergine
3-4 papryczki chili (świeże lub suszone)
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
kilka ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie:
Butelkę, w której ma się znaleźć nasza oliwa, myjemy, a następnie dokładnie suszymy. Do butelki wkładamy papryczki, gałązki rozmarynu, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość zalewamy oliwą. Zamykamy butelkę i odstawimy w ciemne miejsce na kilka dni, aby oliwa przeszła smakiem pikantnej chili i ziół.
Smacznego!
Też mam zamiar sobie taką oliwę przygotować. Świetna do sałatek! Gdzieś czytałam, ze powinno się zalać ciepłą oliwą, czy to prawda ?
Witam, nie próbowałam zalewać ziół ciepłą oliwą. Myślę, że nie ma takiej potrzeby. Aromat ziół bardzo szybko przechodzi do oliwy.
wyglądają pięknie, zwłaszcza te z papryczkami <3 na pewno ekstra na prezent.
ja używam już gotowych smakowych oliw włoskich, bo są aromatyczne.
Ale sprezentować na pewno wolałabym taką samoróbkę 🙂
Tak, na prezent super pomysł 🙂 pozdrawiam 🙂
także używam wloskiej od monini ale stanowczo wolę Gran Fruttato albo klasyczną.