Napar z natki pietruszki, nasion kopru i cytryny
Napar z natki pietruszki, nasion kopru włoskiego i cytryny … dobry na odkwaszenie organizmu, działa również detoksykacyjnie i ogrzewająco na nerki. Nasiona kopru włoskiego zwalczają pleśnie i grzyby, doskonale wpływają na układ trawienny naszego organizmu. Pietruszka i cytryna dostarczają bogactwo witaminy C. Natka pietruszki posiada ponadto właściwości odkwaszające, jest bogatym źródłem prowitaminy A, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych, wapnia, magnezu, antyoksydantów oraz chlorofilu. Wspomaga procesy trawienia, wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn. Zatem pijmy (w postaci naparów i smoothies) i jedzmy pietruszkę!
Składniki:
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka nasion kopru włoskiego
2-3 plasterki cytryny
½ litra wrzącej wody
Wykonanie:
Do dzbanka wrzucamy natkę pietruszki, nasiona kopru włoskiego oraz plasterki cytryny (obranej ze skórki lub dobrze wyszorowanej). Zalewamy wrzątkiem. Po ostygnięciu napar pijemy mały łykami.
Smacznego!
Źródło przepisu: „Leczenie dietą. Wygraj z Candidą” Marek Zaremba
Przepis na pewno się przyda 🙂 Przetestuję 🙂 Pozdrawiam.
Przepis do wypróbowania:)
Zdecydowanie muszę posmakować tej pietruszki w naparze. Czy są jakieś przeciwwskazania odnośnie ilości wypijanej codziennie?
Marek Zaremba zaleca go pić jak najczęściej, zwłaszcza przy dużym zakwaszenie organizmu.