Musli domowej roboty z czekoladowo-budyniową masą

Chrupiące płatki, orzechy, suszone maliny, jabłka …  w złocistej, słodkiej glazurze… zdrowy i pożywny dodatek do deserów, mleka i jogurtów. 

IMGP5864

IMGP5861

Składniki na musli:

350 g płatków owsianych, jęczmiennych, kukurydzianych

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

100 g ziaren słonecznika

100 g suszonych jabłek

30 g suszonych malin

100 g masła

1 szkl. golden syrup domowej roboty

Składniki na mus czekoladowo-budyniowy:

1 budyń czekoladowy (+ mleko do przyrządzenia budyniu)

100 g gorzkiej czekolady

50 g masła

Dodatkowo:

1 jogurt naturalny

Wykonanie 

W większym garnku rozpuszczamy masło z golden syropem. Dodajemy pozostałe składniki tj. płatki, rodzynki, orzechy słonecznik i suszone owoce. Całość dokładnie mieszamy i zestawimy z palinka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenie, przekładamy mieszankę rozgarniając na całą powierzchnię blachy. Wstawimy do piekarnika na 30 min (temperatura 180 st. C). Musli powinno się delikatnie zarumienić. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu mieszankę przesypujemy do szczelnego pojemnika, przechowujemy kilku dni w temperaturze pokojowej.

Wykonanie deser

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zmniejszamy ilość mleka o połowę. Do gorącego budyniu wrzucamy połamaną czekoladę, odstawiamy na kilka minut, aby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do letniej masy dodajemy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę odstawimy do lodówki na 3-4 godziny, aby lekko stężała.

Do pucharków nakładamy masę czekoladowo-budyniową, wsypujemy przygotowane prędzej musli i dokładamy po 1 łyżce jogurtu naturalnego.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa