Muffiny jogurtowe z borówkami

Mięciutkie, delikatne w smaku muffiny jogurtowe  z lekko wyczuwalną cytrynowa nutą z dodatkiem świeżych borówek.

mu (31)mu (28) mu (36)mu (9)

Składniki na 26 sztuk:

300 g mąki

400 g jogurtu naturalnego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

100 g roztopionego masła

1 jajko

250 g borówek

1 aromat cytrynowy

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszę, sodę oraz cukier. Mieszamy. Wlewamy jogurt, roztopione masło, aromat cytrynowy oraz roztrzepane jajko. Ciasto miksujemy do czasu uzyskanie gładkiej masy.

Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem) do suchego patyczka tj. ok. 23 minuty.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa