Lody z mango

Pysznie orzeźwiające! Proste lody domowej roboty z mango! 

IMGP2939IMGP2930    IMGP2927

Składniki:

500 ml mleka 3,2 %

250 ml śmietany kremówki 36 %

100 g cukru

1 dojrzała mango

Wykonanie:

Do rondla wlewamy mleko i śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Mieszaninę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie schładzamy w lodówce.

Mango obieramy ze skórki i pozbawiamy i pestki. Kroimy na kawałki i blendujemy na gładka masę.

Przygotowaną wcześniej masę wyjmujemy z lodówki i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, pod koniec miksowania dodajemy mango i ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.

Gotową masę przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę lody mieszamy lub miksujemy (czynność powtarzamy minimum 3-4 razy, jeśli chcemy, aby lody był bardziej puszyste). Zamrażamy. Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Lody z mango”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa