Kruche ciasteczka z marmoladą

Delikatne, maślane … kruche ciasteczka z odrobiną marmolady porzeczkowej … zawsze dobrze smakują z filiżanką kawy lub herbaty!

kruche ciasteczka z powidłami (23)

Składniki:

350 g mąki pszennej

200 g miękkiego masła

2 jajka

½ szklanki drobnego cukru

szczypta soli

Dodatkowo:

1/3 szklanki marmolady, dałam porzeczkową

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem). Blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Do miski przekładamy masło dodajemy cukier i miksujemy na puszystą gładką masę. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Następnie cały czas miksując partiami wsypujemy mąką wraz ze szczyptą soli. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na blachę. W każdym ciasteczku robimy na środku palcem wgłębienie, w które nakładamy odrobine marmolady. Ciasteczka wstawimy do piekarnika i pieczemy do czasu aż się ładnie zarumienią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa