Kruche babeczki z wytrawnym farszem

Szybka, łatwa i smaczna przekąska … w sam raz na sylwestrową imprezę 🙂 . Jeśli nie macie czasu upiec babeczek możecie je kupić lub zastąpić krakersami.

Składniki na ciasto (ok. 25 babeczek średnicy 5 cm):

300 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

szczypta soli

1 jajko

Dodatkowo:

twarożek ze szczypiorkiem

kilka pomidorków koktajlowych

kawałek zielonego ogórka

1-2 kabanosy

Wykonanie ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz sól. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.

Ogórka kroimy na plasterki i za pomocą foremki do ciastek wykrawamy z każdego krążka gwiazdki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Kabanosy kroimy na kawałki.

Do babeczek nakładamy po łyżce twarożku. Na każdą babeczkę układamy kawałek kabanosa, gwiazdkę z ogórka i połówkę pomidorka koktajlowego.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa