Gofry dyniowe, wytrawne
Gofry dyniowe … z dodatkiem puree z pieczonej dyni i żółtego sera … doprawione mieszanką aromatycznych przypraw. Złociste, pachnące i chrupiące.
Składniki:
370 g puree z pieczonej dyni z tego przepisu
200 ml mleka
2 jajka
70 ml oleju rzepakowego
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g sera cheddar
½ łyżeczki mieszanki przypraw SHAHI PANEER MASALA (mieszanka przypraw: kolendra, chili, sól, kurkuma, kmin rzymski, liście kozieradki, kardamon, pieprz czarny, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż gwieździsty).
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, puree z dyni, proszek do pieczenia, przyprawy, sól oraz olej. Składniki miksujemy a następnie dodajemy starty na tarce ser. Mieszamy. Masa powinno być dość gęste, w razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy. Polecam piec dłużej niż zwykłe gofry, aby wyszły chrupiące. Gofry dyniowe podajemy z ulubionymi sosami do dan głównych lub same, jako przekąska.
Smacznego!
Pierwszy raz takie dyniowe gofry jadłam, bardzo smakowały