Gofry dyniowe, wytrawne

Gofry dyniowe … z  dodatkiem puree z pieczonej dyni i żółtego sera … doprawione mieszanką aromatycznych przypraw. Złociste, pachnące i chrupiące.

img_20161107_151738773

Składniki:

370 g puree z  pieczonej dyni z tego przepisu

200 ml mleka

2 jajka

70 ml oleju rzepakowego

250 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

100 g sera cheddar

½ łyżeczki mieszanki przypraw SHAHI PANEER MASALA (mieszanka przypraw: kolendra, chili, sól, kurkuma, kmin rzymski, liście kozieradki, kardamon, pieprz czarny, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż gwieździsty).

½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, puree z dyni, proszek do pieczenia, przyprawy, sól oraz olej. Składniki miksujemy a następnie dodajemy starty na tarce ser. Mieszamy. Masa powinno być dość gęste, w razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy. Polecam piec dłużej niż zwykłe gofry, aby wyszły chrupiące. Gofry dyniowe podajemy z ulubionymi sosami do dan głównych lub same, jako przekąska.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Gofry dyniowe, wytrawne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa