Domowe mleko kokosowe
Domowe mleko koksowe … alternatywa do tych, którzy nie mogą, nie chcą lub nie lubią mleka krowiego … lub po prostu dla tych, którzy lubią mleko kokosowe 🙂 … często je kupują, ale czytając etykiety nierzadko zastanawiają się, co jeszcze kryje się jeszcze w puszcze oprócz ekstraktu lub miąższu kokosowego i wody …
Prosty, szybki i wydajny przepis. Polecam!
1 szklanka wiórek kokosowych (najlepiej bio)
4 szklanki gorącej (niewrzącej) wody mineralne
Wykonanie:
Wodę podgrzewamy w rondlu. Do kielicha blendera wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy dwie szklanki gorącej wody i miksujemy 3-4 minuty. Zblenowane wiórki z wodą stworzą mleko kokosowe, przelewamy je przez sito. Pozostałość na sicie ponownie przekładamy do kielicha blendera, zalewamy pozostałymi dwiema szklankami wody i miksujemy ok.3-4 minut. Znów przelewamy przez sito i mamy pyszne mleko kokosowe domowej roboty. Mleko możemy przechowywać w lodówce do kilku dni. Mleko się rozwarstwia, na górze zbiera się śmietanka, to normalne, przed użyciem należy je zamieszać.
Z pozostałości po wiórkach kokosowych ( całe się nie zblendują) możemy zrobić pyszne batoniki bounty, przepis tutaj.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Agata Berry. Blog o zdrowiu.
Dodaj komentarz