Ciasto jabłkowo-dyniowe

Wilgotne, pachnące cynamonem ciasto jabłkowo – dyniowe.  Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

jabł dynia 2 (19) jabł dynia 2 (15) jabł dynia 2 (22)

Składniki:

3 duże jabłka + 1 małe jabłko na wierzch

300 g obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni + kilka kawałków na wierzch

200 g masła

2 ½  szklanki mąki

1 szklanki cukru

2 jajka

2 łyżeczki cynamonu

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, obrane i pokrojone w cienkie talarki jabłka i dynie. Mieszamy i wyłączamy palnik. W mice mieszamy mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem.

Do jabłek, dyni i masła dodajemy rozbełtane jajka oraz suchy produkty. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie  tortownicy średnicy 24 cm, na wierzch rozkadamy plasterki jabłka (ze skórką) i kawałki dyni, posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy ok. 45 -50  min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

3 odpowiedzi na „Ciasto jabłkowo-dyniowe”

  • Mniam, wygląda smakowicie 🙂
    Zapiszę sobie przepis 🙂

  • Chyba coś nie gra z proporcjami. Za dużo dyni i jabłka (a i tak dałam 2 zamiast 3). Właśnie umieszałam ciasto wg przepisu i mało ciasta, a tona dyni i jabłka właśnie. Jeśli nie wyjdzie jeden wielki zakalec to będzie cud. Obawiam się, że to trochę ciasta nie da rady unieść takiego wkładu,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa