Cantuccini (Biscotti di Prato)

Cantuccini (Biscotti di Prato), … czyli biszkopty z Prato … te toskańskie ciasteczka, suche i twarde, napakowana migdałami o cytrusowej nucie są wręcz idealne do maczania w dobrej kawie lub białym słodkim winie. Polecam!
cantuccini-27cantuccini-54

Składniki:

250 g maki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

szczypta soli

skórka otarta z jednej cytryny uprzednio dokładnie umytej i zaparzonej

2 jajka

1 łyżka masła

150 g migdałów (dodałam 50 g orzechów włoskich)

Wykonanie:

Migdały razem ze skórką siekamy na mniejsze kawałki, nie za drobno. Odstawiamy.

Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, suche składniki mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy masło , skórkę z cytryny oraz masło. Ugniatamy ciasto, następnie wsypujemy orzechy i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dużą blachą z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto dzielimy na trzy równe części, z każdej formujemy wałek średnicy 2 cm. Wałki układamy na blasze, lekko spłaszczamy i pieczemy 30 minut. Upieczone wałki wyciągamy z piekarnika, studzimy. Następnie ostrym nożem kroimy pod skosem na ok. 2cm kromki. Ciastka rozkładamy na blasze i suszymy w temperaturze 150 st. C przez ok. 20 minut.

Cantuccini przechowujemy w metalowej puszcze, podajemy z kawą lub winem.

Smacznego!

cantuccini-96Przepis pochodzi ze strony: www.ewawachowicz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa