Babeczki z bitą śmietaną

Babeczki makowe z bitą śmietaną … prosty, szybki i efektowny deser na świąteczny stół. Babeczki można udekorować na mnóstwo sposobów, subtelnie małymi, słodkimi koralikami niczym bombeczkami,  kolorowymi drażami, posypkami lub zrobić z nich świąteczne Rudolfy zobacz.

Składniki na 12 sztuk:

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenie

3 łyżki maku

1 łyżeczka cukru waniliowego

180 g jogurtu naturalnego

2 duże jajka

100 g roztopionego masła

2/3 szklanki cukru

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (u mnie z termoobiegiem).

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy suche składnik (mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukry). W drugiej misce łączymy płynne składniki tj. jajka, jogurt i roztopione, przestudzone masło dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi mieszają tylko do czasu aż składniki się połączą. Ciasto nakładamy do papilotek do ok 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Upieczone babeczki studzimy na kratce i podajemy z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa