Tiramisu

Tiramisu to tradycyjny włoski deser w skład, którego wchodzą biszkopty nasączone mocną kawą z dodatkiem likieru Amaretto, przełożone kremem na bazie serka mascarpone, jajek i cukru, uwieńczone kakao. U mnie w wersji bez jajek.

IMGP7134IMGP7110

IMGP7129

Składniki na  2 porcje

250 g serka mascarpone

½ szklanki cukru pudru

½ opakowania podłużnych biszkoptów

1 szklanka świeżo zaparzonej kawy, może być rozpuszczalna

50 ml likieru Amaretto

2 łyżki kakao

Wykonanie:

Kawę zaparzamy, odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia  przekładamy serek, dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do zimnej już kawy dolewamy likier, mieszamy i całość przelewamy do małej miseczki aby łatwiej było nam namaczać biszkopty. Przygotowujemy dwa pucharki na spód, których układamy po 2 namoczone w kawie biszkopty, możemy je połamać. Następnie przykrywamy serową masą, posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę biszkoptów przykrywając pozostałą masą serową. Desery wstawiamy do lodówki, przed podaniem wierzch posypujemy kakao.

Smacznego!

 

2 odpowiedzi na „Tiramisu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa