Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem
Pożywna i pyszna sałatka z tuńczykiem, gotowanym jajkiem i awokado, koniecznie dojrzałym. Polecam!
Składniki:
4 garście świeżej rukoli
3 jajka ugotowane na twardo
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 awokado, dojrzałe
1 mała czerwona cebula
Składniki na winegrett:
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do małej miseczki wlewamy oliwę sok z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
Jajka gotujemy na twardo (ok. 6 minut). Obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, następnie każdy plasterek przekrawamy na pół.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Na większy talerz rozkładamy rukolę, na niej układamy tuńczyka, jajka, awokado i cebulę. Całość polewamy winegretem i podajemy.
Smacznego!
Wygląda naprawdę apetycznie, uwielbiam taką różnorodność kolorystyczną 🙂
Jaki w kawałkach najlepszy? Princess? RIo mare? Z Lidla?
Ostatnio lubię Princes:)
Święta trójca: tuńczyk, awokado, jajko 🙂
Dokładnie, zawsze się sprawdza:)
Ale ładnie na zdjęciu żółtko wyszło 😀 Na żywo pewnie też
Dziękuję, jajka wdzięczny temat do fotografowania 🙂