Nalewka z czosnku (na odporność)

CZOSNEK niezastąpione warzywo w kuchni … znane również dobrze ze swych zdrowotnych właściwości … nazywany naturalnym antybiotykiem. Działa silnie bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, doskonale radzi sobie z wirusami, działa przeciwzakrzepowo i w dodatku jest świetnym przeciwutleniaczem.

Pamiętajmy, zosnku nie powinniśmy kroić, tylko zgniatać. Krojenie czosnku metalowym nożem powoduje uwalnianie się z niego drażniących związków chemicznych, które nadają mu ostrego smaku i zapach. Natomiast zgnieciony wydziela alicin. To właśnie ta substancja jest najbardziej wartościowa w tym warzywie. Przeprowadzone badania wykazały, że ma ona silniejsze działanie niż tetracyklina czy penicylina.” (źródło: poradynazdrowie.pl).  

CZOSNEK u mnie dziś w postaci nalewki na odporność (bezalkoholowej), zwanej potocznie „winkiem z czosnku”, o której to przypomniała mi Znajoma 🙂 . Po rozmowie z nią zaraz przyrządziłam nalewkę dla moich domowników, … bo przecież taką, przygotowywaną przez moją Mamę piłam jak byłam mała! Polecam wszystkim na okres jesienno –zimowy. Nalewka w smaku nie jest najgorsza, lekko cytrynowa, posłodzoną miodem da się wypić.

WINKO Z CZOSNKU 2 (14)-2

Składniki:

6-7 ząbków czosnku (polskiego, lekko fioletowego)

1 cytryna

1 szklanka przegotowanej letniej wody

2-3 łyżeczki miodu

Wykonanie:

Ząbki czosnku obieramy i zgniatamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy do słoika i zalewamy letnią wodą. Do słoika wciskamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na całą noc w cieple miejsce. Po ok. 12 godzinach nalewkę przecedzamy przez sito i słodzimy miodem. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku lub buteleczce w lodówce.

Pijemy po jednej łyżeczce rano i wieczorem.

Na zdrowie!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa