Tarteletki z grzybami leśnymi i koperkiem

Nie wiem jak Wam, ale mi już zapachniało jesienią 🙂  Zapraszam, zatem po przepis na pyszną przekąskę z grzybami leśnymi 🙂  … tarteletki z ciasta francuskiego wypełnione pachnącymi grzybami z dodatkiem sera cheddar i świeżego koperku … uwielbiam 🙂 , może i Wam zasmakują?

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 g grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, kurki)

1 średnia cebula

1 łyżka oleju rzepakowego

1 jajko

¼ szklanki śmietany kremówki

sól, pieprz do smaku

100 g sera cheddar

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w prostokąty (ilość w zależności jaką wielkość tarteletek chcemy uzyskać). Odstawiamy.

Grzyby obieramy z zanieczyszczeń, myjemy i gotujemy w garnku z wodą ok.3-4 minuty. Cebulę, kroimy w kostkę podsmażamy na oleju. Dodajemy ugotowane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do miękkości, zestawiamy z ognia. Następnie dodajemy koperek, śmietanę oraz jajko. Mieszamy, a następnie wykładamy farsz na kawałki ciasta i posypujemy potartym serem. Tarteletki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C st. piekarnika na ok. 15-20 lub do czasu aż się ciasto ładnie zarumieni.

Podajemy ze świeżym koperkiem, na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl