Syrop z młodych pędów sosny

Maj to idealny termin by zrobić syrop z młodych pędów sosny … syrop jest dobry na kaszel i przeziębienie … ma właściwości wykrztuśne, odkażające i bakteriobójcze … zawiera sporo witaminy C i  działa pobudzająco na trawienie … zatem warto go zrobić, zwłaszcza, że w przygotowaniu jest banalnie prosty.

Składniki:

młode pędy sosny, o długości  od 7-15 cm

młode zielone szyszki

cukier

Wykonanie:

Nie podaję ilości pędów ani cukru, tyle ile uda się Wam zebrać, z takiej ilości można przygotować syrop. Pamiętajmy nie zrywać wszystkich pędów sosny, aby jej nie uszkodzić, zbieramy pędy boczne.

Zebrane pędy sosny opłukujemy z zanieczyszczeń., lub jeśli są czyste tylko przebieramy za zanieczyszczeń.  Pędy kroimy na mniejsze części, możemy je lekko rozgnieść w moździerzu. Pędy warstwami przekładamy do słoika i zasypujemy cukrem w proporcji 1:1 , czyli tyle ile mamy gramów/kilogramów pędów tyle dajmy cukru.

Słoik zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie. Codziennie wstrząsamy słoikiem, aby syrop oblewał wszystkie pędy, jeśli tak nie jest odsypujemy cukru. Po trzech tygodniach syrop zlewamy do ciemniej buteleczki, a z pozostałe pędy możemy zalać spirytusem:)

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl