Sernik na orzechowym spodzie

Sernik na przecudnie słodkim, chrupiącym orzechowo-miodowym spodzie. Polecam!

  IMGP4885

  IMGP4798

                                                                             Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com

Składniki:

Składniki na spód:

1¾ szklanki pokruszonych ciastek (dałam czekoladowe herbatniki)

1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na masę orzechową:

2/3 szklanki golden syrupu (zastąpiłam płynnym miodem)

1/3 szklanki roztopionego masła

1 łyżka ciemnego brązowego cukru

2 jajka

1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na masę serową:

750 g sera śmietankowego 
 1 szkl. brązowego cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
 2/3 szkl. kremówki

Wykonanie:

Spód z ciastek

Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Masą wykleić spód formy (o wymiarach 24*24 cm) i podpiec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok.6 min.

Masa orzechowa

Wszystkie składniki na masę orzechowa  włożyć do garnka, wymieszać, gotować ok.10min., aż masa zgęstniej. Masę wylać na podpieczony spód z herbatników i odstawić do przestygnięcia.

Masa serowa

Ser miksujemy dodając  cukier, po jednym jajku i po łyżce mąki, na końcu dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii. Masę serowa przekładamy na orzechowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (tem. 175 st.C). Upieczony sernik schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

6 odpowiedzi na „Sernik na orzechowym spodzie”

Pozostaw odpowiedź KiC Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl