Pieczone buraki w czerwonym winie

Pieczone buraki w aromatycznej marynacie … świetne, jako dodatek do mięs i sałatek … same, jako przekąska również dobrze smakują 🙂

buraki pieczone w winie (10)

Składniki:

4 średniej wielkości buraki

Składniki na marynatę:

½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

4 łyżki oliwy extra vergine

1/3 łyżeczki soli morskiej

1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/2 łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.

Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części.

W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą) i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.

Buraki podajemy na ciepło do mięs lub jako składnik sałatek.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Pieczone buraki w czerwonym winie”

  • witam! wspaniale i zdrowe, bo pieczone-ile można je przechowywać w lodówce i czy można zrobić większą ilość do sloików, czy przygotowywać na bieżąco?pozdrawiam!

Pozostaw odpowiedź rysiaa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl