Lody śmietankowo-truskawkowe (bez mieszania i jajek)

Lody domowej roboty… śmietankowo –truskawkowe. Idealna konsystencja bez dodatku jajek i bez kilkukrotnego miksowania podczas zamrażania! Szybkie i proste wykonanie!

lody truskawkowo-smietankowe (4)lody truskawkowo-smietankowe (12)Składniki:

500 ml śmietany kremówki 30-36%

2 łyżki cukru pudru

350 g mleka zagęszczonego 7,5%

500 g truskawek

3/4 szklanki cukru

Wykonanie:

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na połówki. Wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Trzymamy na ogniu do czasu aż cukier się rozpuści, a sok się zredukuje tworząc truskawkową gęstą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.

W wysokim naczyniu ubijamy słodzone mleko zagęszczone (ubije się dość ładnie, ale nie na bardzo sztywną pianę). Do ubitego mleka dodajemy zimną masę truskawkową i mieszamy. Odstawiamy.

W innym naczynia ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietanę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą lub plastikowego pojemnika. Następnie dolewamy ubite mleko z masą truskawkową i niedbale mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Na ok.15 minut przed podaniem lody wyciągamy z zamrażalnika. Podajemy ze świeżymi truskawkami lub same.

Smacznego!

truskawki z cukrem (13)

Jedna odpowiedź na „Lody śmietankowo-truskawkowe (bez mieszania i jajek)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl