Lody rabarbarowo-truskawkowe (bez jajek i mieszania)

Lody domowej roboty … tym razem na bazie bitej śmietany i mleka zagęszczonego z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Idealna konsystencja,  bez dodatku jajek i bez  mieszania w trakcie zamrażania.
lody rabarbarowo-truskawkowe (36)

Składniki:

500 ml śmietany kremówki 36%

530 g mleka zagęszczonego, słodzonego 8%

2 łodygi rabarbaru

1 łyżka cukru

2 łyżki wody

300 g truskawek, świeżych lub mrożonych

Wykonanie:

Rabarbar myjemy, kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie wrzucamy na patelnię, posypujemy cukrem, podlewamy wodą i prażymy do czasu aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. Odstawiamy do przestygnięcia.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy.

W dużej misce ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Gdy śmietana się ubije dolewamy małą strużkę mleko zagęszczone. Do śmietanowej masy dodajemy owoce, miksujemy i przelewamy do pojemnika. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Smacznego!
lody rabarbarowo-truskawkowe (24)lody rabarbarowo-truskawkowe (11)

Jedna odpowiedź na „Lody rabarbarowo-truskawkowe (bez jajek i mieszania)”

Pozostaw odpowiedź wedelka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl