Kopytka w kurkowo-śmietanowym sosie
Składniki:
1kg ziemniaków
mąka pszenna
1 jajko
300 g kurek
200 ml śmietany kremówki (36 %)
1 cebula
olej do smażenia
sól morska
biały pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Kopytka
Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana przestygnie ¼ jej części odkładamy w to miejsce wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, 3 szczypty soli. Całość wyrabiamy na stolnicy podsypując mąką, tak aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Masę rozwałkowujemy na „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski, a następnie na małe romby. Kopytka wrzucamy do garna z wrzącą wodą, gotujemy do czasu aż nie wypłyną na powierzchnię.
Sos kurkowo – śmietanowy.
Kurki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w małą kosteczkę, gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki, smażymy jeszcze kilka minut. Całość zlewamy śmietaną, doprawiamy sola i biały pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż śmietana zacznie lekko gęstnieć.
Kopytka podajemy zaraz po ugotowaniu, polewamy sosem i posypujemy pietruszką.
Smacznego!
Dodaj komentarz