Keks świąteczny

Klasyczny keks pieczony z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Mnóstwo kolorowych bakalii zatopionych w cieście z lekką cytrynową nutą. Oprószony cukrem pudrem pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

keks (5) keks (9)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (ok. 320 g) + 1 łyżka do obtaczania bakalii

180 ml oleju rzepakowego

3 duże jajka

¾ szklanki cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenie

skórka otarta z 1 cytryny

sok z jednej cytryny

100 g rodzynek

200 g owoców kandyzowanych

100 g pokrojonych orzechów włoskich

50 g suszonych moreli, pokrojonych w kostkę

50 g mieszanki suszonej żurawiny, miechunki i dzikiej róży

Wykonanie:

Olej zmiksować z jajkami i cukrem na puszystą masę, następnie partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę i sok z cytryny. Zmiksować, a następnie wmieszać bakalie obtaczane w mące. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec ok. 60 min (do suchego patyczka) w temperaturze 175 st. C. W trakcie pieczenia wierzch ciasta można przykryć papierem, aby się zbytnio nie spiekł.

Ciasto po wystygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku lub w foli spożywczej, aby zbytnio nie wyschło. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Keks świąteczny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl