Foccacia z rozmarynem i czarnuszką

Foccacia to ciasto drożdżowe pochodzące z kuchni włoskiej, można powiedzieć, że to spód pizzy, ale bez sosu pomidorowego i sera. Foccacie pieczemy bez żadnych dodatków lub z ulubionymi ziołami, oliwą, pomidorami, oliwkami … kto co woli! Pieczywo to podawane jest zazwyczaj na śniadanie lub jako przystawka do dania głównego, świetnie sprawdza się również, jako przekąska na imprezę!

IMGP0038  IMGP0040

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

½ szklanki wody

1/3 szklanki oliwy extra vergine

8 g suchych drożdży

½ łyżeczki cukru

½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

1 łyżeczka nasion kozieradki

listki z 2 gałązek rozmarynu

sól morska

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy suche drożdże. Suche składniki mieszamy, a następnie wbijamy do nich jajka. W rondlu podgrzewamy mleko z oliwą, wodą i cukrem. Ciepłą mieszaninę wlewamy do miski z mąką i drożdżami. Wszystkie składniki łączymy wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy palcem wgłębienia, w które wlewamy po trochu oliwy. Wierzch podsypujemy rozmarynem, kozieradką i sola morską. Foccacię wstawiamy do piekarnika do nagrzanego piekarnika do 220 st. C i  pieczemy ok. 20-25 minut, do czasu aż ciasto się ładnie zarumieni.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl