Bułeczki pszenno-razowe

Puszyste bułeczki z chrupiącą skórką i delikatnym, mięciutkim środkiem. Idealne na śniadanie, dzieci je uwielbiają. Polecam!

IMGP7371IMGP7364 IMGP7374

Z przepisu wychodzi ok.15 bułek

Składnik:

400 g mąki pszennej poznańskiej

200 g mąki razowej

12 g suchych drożdży

100 g margaryny

1 1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. W rondlu rozpuszczamy margarynę z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlewamy dobrze ciepłe, ale niegorące mleko z margaryną. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki, podsypujemy mąką i formujemy bułki podwijając ciasto pod spód. Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (temperatura180 st. C.) na ok. 25 – 30 minut do czasu, aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa