Babka świąteczna i małe babeczki do Święconki

Babka świąteczna, cytryno-jogurtowa oraz małe babeczki do koszyka ze Święconką. Zdjęcia „odgrzebane” z archiwum :).  Babka i babeczki w zeszłoroczne święta gościła na moim stole. 

IMGP6413 IMGP6414IMGP6382IMGP6409 IMGP6406Składniki na babkę z przepisu Jana Kuronia:

200 g mąki pszennej

120 g miękkiego masła

2 jajka

¾ szklanki cukru

½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego

3 łyżki soku z cytryny

otarta skórka z 1 cytryny (dokładnie umytej)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

3-4 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Do małej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. Masło miksujemy z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem z wanilii na gładką jednolitą masę. Stopniowo dodajemy jajka miksując na najwyższych obrotach miksera, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami mieszaninę mąki, proszku i soli, a następnie jogurt oraz sok z cytryny. Ciasto przekładamy do 3-4 małych foremek na babeczki, a pozostałą część do dużej formy na babkę. Użyłam foremek silikonowych, których nie trzeba smarować masłem. Babkę i babeczki  wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na ok. 50 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, po kilku minutach wyciągamy z form i lukrujemy (cukier puder zalewamy gorącą woda i sokiem z cytryny, mieszamy).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl