Babka piaskowa na oleju

Wilgotna, puszysta, prosta w przygotowaniu … babka pisakowa na oleju. Do kawy lub herbaty … idealna.

Składniki na formę średnicy …

250 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka (temperatura pokojowa)
120 ml letniej wody
120 ml oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 175 st. C (piekę z termoobiegiem).

Formę na babkę smarujemy olejem. Odstawiamy.

Jajka miksujemy z cukrem do czasu uzyskania białej piany ok. 7-10 minut. Do ubitych jaj dodajemy stopniowo mąkę, proszek, wodę oraz olej cały czas miksujemy, ale nie za długo. Część ciasta (2/3) przelewamy do formy. Do pozostałej części ciasta sypujemy kakao i miksujemy. Ciemne ciasto wylewamy na jasną masę. Babkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut. Sprawdzamy pod koniec pieczenia patyczkiem, jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy babka jest gotowa.

Babkę na kilka minut odstawiamy w formie na blat a następnie delikatnie wyjmujemy na talerz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony: Wielkie Żarcie

Jedna odpowiedź na „Babka piaskowa na oleju”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl